2 Aralık 2010 Perşembe

Özlük Haklar

ÇALIŞMA (İŞ) SÜRELERİ
          Normal çalışma süresi haftada en çok 45 saat’tir. İşçinin günlük azami çalışma süresi 11 saati aşamaz. İşçinin haftanın 6 günü çalışması da zorunlu değildir.
Normali aşan çalışma
1-Fazla çalışma: Haftalık 45 saati aşan çalışmaya denir. 45 saatin aşılıp aşılmadığını saptarken, o işçiye denkleştirme uygulanıp uygulanmadığına bakılır. Eğer işçi fazla çalışma yaptıysa yapılacak ödeme normali aşan her bir saat sürenin normal karşılığının en az %50 daha fazlasıdır. İşçinin ücret yerine serbest zaman istediği hallerde verilecek serbest zamanda, fazla çalışılan her bir saat için en az 1 saat 30 dakikadır. İşçinin bu yönde bir isteği olmalıdır.
2-Fazla sürelerle çalışma: Hizmet sözleşmesi veya TİS ile işçinin haftalık normal çalışma süresinin kanunen belirlenen azami süre olan 45 saatin altında bir süre(örneğin 35 saat) olarak saptanması mümkündür. Kimi zaman bu sürenin(örneğin 35 saat)üstünde fakat 45 saati aşmayacak şekilde çalıştırılması mümkündür.  Böyle çalışılan her bir saatlik sürenin karşılığı en az %25 artırımlı olarak ödenir.
Denkleştirme: Tarafların bu konuda anlaşması gerekir. En çok 2 aydır ama TİS ile bunun 4 aya kadar arttırılabilmesine de imkân tanınmıştır.
Dinlenme süreleri ve tatiller
Günlük  dinlenme: 4 saat veya daha kısa süreli çalışmada 15 dakika , 4 saatten fazla-7.5 (dahil) süreli çalışmada yarım saat , 7.5 saatten fazla süren işlerde 1 saat ara dinlenmesi verilir.
Haftalık dinlenme: Hafta tatili 7 günlük bir zaman dilimi içerisinde yetişkinler için kesintisiz bir 24 saatten oluşur. Çocuk ve gençlerde en az kesintisiz 48 saattir.
Yasak olmasına rağmen işçi hafta tatilinde de çalıştırılırsa, bu fazla çalışma sayılarak işçiye toplam 2,5 günlük ücret ödenmelidir
Ulusal bayram ve genel tatillerde dinlenme:
Cumhuriyet bayramı-28 Ekim 13.00 - 29 Ekim, Yılbaşı günü-1 Ocak, 23 Nisan, 19 Mayıs, 1 Mayıs Emek ve dayanışma günü, Dini bayram günleri, 30 Ağustos
Ulusal bayram ve genel tatil gününde işçi çalıştırılmışsa, bu durumda o gün için birisi tatil günü ücreti, diğeriyse çalışması karşılığı ücret olarak toplam 2 günlük ücret ödenir.
Yıllık dinlenme: Yıllık ücretli izindir. İşçinin en az 1 yıllık hizmet süresi olmalıdır. Den. iş K ise en az 6 aylık bir süredir. Yıllık izin en fazla 3 e bölünebilir ve sadece biri 10 günden az olamaz. Yıllık izin ücreti 5 yıllık zamanaşımına tabidir. İş ilişkisi devam ettiği sürece zamanaşımı işlemez,sözleşme sona erince işlemeye başlar. Eğer işçi 18 yaşından büyük değilse veya 50 ve daha yukarı yaşta ise hizmet süresi ne olursa olsun, verilecek yıllık ücretli izin 20 günden az olamaz.
1-5 yıl (5 yıl dahil) 14 gün, 5 yıldan fazla 15 yıldan az  20 gün, 15 yıl(dahil)ve fazlasında 26 gün